Facultatea de Psihologie din Cluj, care a câştigat, în 2011, titlul de cea mai „tare“ facultate din ţară (la Gala Premiilor în Educaţie), a creat primele desene terapeutice din România, „Retman şi Retmagia“, care îi învaţă pe copii cum să-şi gestioneze emoţiile.

Ideea îi aparţine profesorului Daniel David (primul român numit director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York), muzica a fost făcută de către cei de la trupa „Luna Amară“, cel care semnează regia şi scenariul este Mihai Goţiu, jurnalist de profesie, iar de partea de animaţie s-au ocupat Bencze László, Bencze Miklós şi Luminiţa Dejeu şi Vlad Tenie Brădean.

„Pentru mine, psihologia este un bun public. Şi fiind un bun public ea trebuie să ajungă la oameni, nu doar prin cabinetul de psihoterapie sau de psihologie, ci prin diverse cărţi, acţiuni, cu rol educaţional, preventiv”, a declarat psihologul Daniel David la lansarea oficială a cărţii şi DVD-ului „Retman şi retmagia. Desene animate terapeutice”.

DVD-ul „Retman şi Retmagia“ cuprinde cinci filmuleţe a câte 8-9 minute fiecare. Retman, ca personaj principal, transmite principiile de psihoterapie raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală, adică îi învaţă pe copii cum să gândească pozitiv şi cum să se comporte.

„Sunt primele desene animate terapeutice validate ştiinţific din ţară“, afirmă lectorul Oana David, implicată în proiectul „Retman şi Retmagia“, alături de conf. univ. dr. Anca Dobrean şi Cristina Domuţ.

Cartea a fost gândită ca să poată fi utilizată de părinţi şi educatori. Fiecare capitol din volum are la final sugestii adresate părinţilor prin care le sunt explicate moduri de gândire prin care să-şi ajute copii.

„Ideea principală – completează Daniel David – e că emoţiile pe care noi le avem nu sunt determinate de evenimentele de viaţă, ci de modul în care noi gândim asupra lor. Iar gândurile ce generează probleme emoţionale sunt de patru categorii: catastrofale – unii dintre noi avem tendinţa să catastrofăm, şi atunci  devenim anxioşi, alţii au tendinţa să gândească într-o manieră globală – sunt prost, incapabil, fără valoare şi atunci au tendinţa să devină depresivi, alţii nu au toleranţă la frustrare – când lucrurile nu stau cum vor ei şi nu pot tolera asta. Mulţi gândesc într-o manieră rigidă – formulează lucrurile şi dorinţele în termeni de ‘trebuie’, ‘cu necesitate’. Am încercat să creăm personaje pentru fiecare cogniţie iraţională. Îl avem pe Catastrofus pentru procesul de catastrofare, pe Descurajatus pentru procesul de evaluare globală, pe Necesarus pentru gândirea rigidă, absolutistă, pe Frustratus pentru lipsa de toleranţă. Şeful tuturor este Irationalius, care luptă cu Retman. Aceasta este ideea cărţii”, explică psihologul Daniel David.

Desenele încep cu povestea lui Retman, cine este el şi unde locuieşte – un mare psihoterapeut din Oraşul Echilibrului de pe planeta Raţionalia, iar apoi vin patru episoade, fiecare dintre ele fiind centrat pe controlul unei anumite stări – depresie (episodul 1), anxietate (episodul 2), vinovăţie (episodul 3) şi furie (episodul 4).

Copiilor li se dezvăluie „marea lege a fericirii“ în episodul care spune povestea lui Retman:

„Fericirea ta depinde de cum gândeşti despre lucrurile care ţi se întâmplă, nu de ceea ce ţi se întâmplă. (….) Marele secret al fericirii oamenilor de pe Raţionalia consta în faptul că ei ştiau că fericirea lor, emoţiile şi modul în care se comportă nu de depind de evenimentele care li se întâmplă, ci de cum gândesc, de gândurile lor, despre ceea ce li se întâmplă“.

Sursa: http://retman.ro/

error: Content is protected !!